İnsanoğlu var olduğu günden beri üzerinde yaşadığı Dünya’yı merak etmiş, onu tanımaya, temel işleyiş mekanizmasını algılamaya ve kendi yaşamını kolaylaştıracak şekilde onu kullanmaya çalışmıştır. Bu süreç, doğa bilimlerinin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde en büyük tetikleyici nedenlerden biri olmuştur. En eski bilim dallarından biri olan astronomi, insanın kendisini ve çevresini anlama sürecine çok büyük etkisi olmuştur. Temel bilimler eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan astronomi, M.Ö. 4000’lerden başlayarak günümüze değin sürekli olarak “doğa-insan” ilişkisinin odağında yer alarak, tarihsel süreç içinde temel bilimlerin ortaya çıkışında ve gelişiminde lokomotif rolü oynamıştır. Bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan Eratosthenes (M.Ö. 276), bir çubuk ve çubuğun oluşturduğu gölge boyunu kullanarak Dünya’nın şeklini, boyutlarını ve evrendeki konumunu, günümüz modern teknikleriyle ölçülen değerlere yakın sonuçlarla belirlemiştir.
Bu felsefeye uygun olarak hazırlanmış “Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum VI” başlıklı proje, 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından desteklenmektedir. Proje, ülkemizin her köşesinden yaklaşık 72 ortaokul öğretmeni ile birlikte bu öğretmenlerin görev yaptığı okullarda yaklaşık 4300 öğrencinin katılımıyla büyük bir bilim şöleni şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Bu büyük bilim şölenine 30 Temmuz-03 Ağustos 2018 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde gerçekleştirilen “Astronomi Modelleriyle Öğretmen Eğitimi” başlıklı TÜBİTAK projesine gönüllü olarak katıldım. Bu etkinlik sayesinde aynı boylamda bulunduğumuz Antalya ilinde ki öğrencilerle eşzamanlı olarak gölge açısından yola çıkarak eğitim sistemimizde bize sadece bilgi olarak verilen Dünya’nın şekli ve boyutlarıyla ilgili kazanımlara ulaşmayı amaçladık. Ayrıca bu proje, etkileşimde bulunduğumuz her nesnenin işleyiş mekanizmasının ve yasalarının olduğuna dair bir farkındalık oluşturacak ve kavranması zor olduğu düşünülen bu yasaların aslında çok basit yöntemlerle keşfedilmesine yardımcı olacaktır.
Eratosthenes’in Dünya’nın çevresini ölçme yöntemi sayesinde öğrenciler, “Dünya’nın şeklini” kendi deneyimleri ile öğrenme olanağına sahip olacaklardır. Proje kapsamındaki katılımcılar, temel bilimleri kitleselleştirerek bilgiyi paylaşmaları, ortak bir amaç etrafında birleşmeleri, farklı illerdeki öğrenci grupları arasında bilimsel olarak ortak arkadaşlıklar oluşturmaları ve bilimsel heyecanlarını sonraki eğitimlerine taşımaları amaçlanmaktadır. Bununla birlikte proje çıktılarındaki sonuçlara bağlı olarak ülkemizin diğer illerine, hatta daha sonra ülkeler arasında Güneş’in konumuna bağlı olarak tespit edilecek illerdeki ortaokul düzeyindeki öğrencilerin bilgiyi uluslararası düzeyde paylaşarak ortak bir amaç etrafında birleşmeleri tasarlanmaktadır.
Mankind has been curious about the Earth on which he has lived since his existence, and has tried to know it, to perceive the mechanism of basic functioning and to use it in a way that makes his own life easier. This process was one of the biggest triggering factors in the emergence and development of natural sciences. Astronomy, one of the oldest disciplines, has had a great impact on the process of understanding the human himself and his environment. Astronomy, which is an integral part of basic sciences education has always been in the center of the nature-human relationship from the 4000’s up to the present and has played a key role in the emergence and development of the basic sciences in the historical process. One of the most important actors of this process, Eratosthenes (276 BC), determined the shape, dimensions and position of Earth in the universe by using the shadow length formed by a rod and bar, with the results close to the ones measured by today’s modern techniques.
The project titled “I am Learning My Planet Where I Live ON VI”, which was prepared within the scope of 4004 Nature Education and Science Schools Support Program, prepared in accordance with this philosophy, is supported by TÜBİTAK and Ondokuz Mayıs University. The project was carried out in the form of a great science exhibition with the participation of approximately 4300 students in the schools where about 72 secondary school teachers from all parts of our country worked together.
I voluntarily participated in the TÜBİTAK project titled “Teacher Training with Astronomy Models” held in Ondokuz Mayıs University between 30 July and 03 August 2018. Thanks to this activity, we aimed to reach the acquisitions of the shape and dimensions of the Earth, which is taught only as knowledge in our education system, concurrently in terms of shade with the students from the province of Antalya that is on the same longitude as Eskişehir. In addition, this project will create an awareness of the functioning mechanism and laws of every object we interact with and will help to discover these laws, which are thought to be difficult to comprehend, with very simple methods.
With the method of measuring the environment of the Earth, students will have the opportunity to learn the shape of the Earth through their own experiences. Participants in the scope of the project are aimed to massify the basic sciences, to share knowledge, to unite around a common purpose, to form scientific joint friendships among the student groups in different provinces and to carry their scientific excitement to their subsequent training. However, depending on the results of the project outputs, it is planned that the students in the secondary schools in the provinces to be determined depending on the position of the Sun among the other cities of our country, and then to unite around a common purpose by sharing the information at international level.