CERN(Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) her yaz dünyanın her yerinden bilim insanlarını ve öğretmenleri bir araya getiren Uluslar arası Lise Öğretmen Programı (International High School Teacher Programme-HST) ve Uluslararası Öğretmen Programı (International Teacher Weeks Programme-ITW) adlı iki adet eğitim gerçekleştirmektedir. Bu eğitimlerin amacı öğretmenlerin;parçacık fiziği alanındaki gelişimlerini desteklemek, Büyük Hidron Çarpıştırıcısında (Large Hadron Collider-LHC) birinci sınıf araştırma atmosferini deneyimlemek, modern fiziği sınıflara ve dışına taşımak, farklı ülkelerden öğretmenlerle bilgi, deneyim alışverişi sağlamak ve CERN’in tüm dünya okullarıyla daha yakın bağlantı kurmasını sağlamaktır. Bu eğitimlerde dersler, yerinde ziyaretler, uygulamalı çalıştaylar, tarışmalar, soru cevap oturumları ve program sonu final rapor sunumları yapılacaktır.
4-17 Ağustos 2019 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Öğretmen programına 6 kıta, 39 farklı ülkeden toplam 48 öğretmen katıldı. 48 öğretmenden biri olarak ülkemi temsil etme şansı yakaladım. Büyük heyecan ve mutlulukla yola çıktığım CERN Uluslararası öğretmen programı için Cenevredeydim. İlk gün tanışma etkinliği sayesinde dünyanın 6 kıta ve 39 farklı ülkesinden 47 meslektaşımla tanışma ve sohbet etme fırsatı buldum. Tanışma etkinliği sonrasında CERN kampüsünü keşfetmeye başladık. (Keşif sırasından bir kare:)

Programın şüphesiz en güzel kısmı ise CERN deneylerinin gerçekleştiği tesislere olan ziyaretlerdi.Synchrocyclotron (İlk hızlandırıcı), Cryogenic Test Merkezi, Microcosm, GLOBE, CMS ve ALİCE dedektörleri, Data Merkezi, CERN Kontrol Merkezi ve Anti madde Merkezini gezerek yapılan tüm çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Tüm bu teorik ders ve gezilerin yanı sıra grup içi sosyalleşmemizi ve farklı kültürleri tanımamız sağlamak için sosyal aktiviteler de mevcuttu. Bunlardan ilki Bowling ve pizza gecesiydi. (Kendi grubumda birinci olarak olimpiyat madalyası almış kadar sevinmiştim.) İkincisi Cenevrenin en meşhur yemeklerinden biri olan Chesse Fondü (tavsiye edilmez) yediğimiz yemekti. Üçüncü sosyal etkinliğimiz uluslararası hediyeleşme gecesiydi. Bu gecede İngiltereden gelen arkadaşıma şehrimi tanıtan Lületaşı ve tüm katılımcılara lokum (baklava isteyenler ise oldukça çoktu) hediye ettim. Son olarak kapanış yemeğimizde ise Fransız mutfağına konuk olduk. Bunların dışında haftasonu küçük kaçamaklar yaparak Annecy ve Chamonix’i gezerek Avrupanın en büyük dağı olan Mont Blanc Dağını görmüş oldum.

Tabi ki derslerin ve gezilerin bitiminde yani programın son gününde grup çalışmaları sonucunda hazırladığımız sunuları gerçekleştirerek eğitimi sonlandırdık. Belgelerimizi ve hediyelerimizi alarak CERN bilim elçisi olup ülkelerimize geri döndük.
Şimdi sıra bu eğitimin bana kazandırdığı bilgi ve tecrübeleri çocuklara, gençlere ve meslektaşlarıma aktarıp ülkemin bilimsel gelişimine katkı sağlamakta.